Viinikanlahden yleissuunnitelma

Avaa slideshow

Sijainti:
Tampere
Järjestäjä:
Tampereen kaupunki
Kategoria:
Kansainvälinen suunnittelukilpailu, aluesuunnitelma
Laajuus:
199 647 kem²
Vuosi:
2020

Viinikanlahdesta muodostuu uusi järvenrantakaupunginosa Tampereen keskustan etelälaidalle. Uusi alue määrittää tulevaisuudessa kaupungin keskustan eteläisen rajan ja yhdistää olemassaolevaa ympäröivää sirpaleista kaupunkirakennetta. Uusi alue yhdistää Hatanpään arboretumin viherympäristön osaksi kaupungin keskustaa samalla jatkaen urbaania kaupunkirakennetta ja keskustapalveluita etelän suuntaan.

Suunnitelma perustuu Tampereen kolmen keskeisen identiteettiä luovan elementin vahvistamiseen. Näitä ovat vesielementin vahva rooli kaupungissa, teollisuushistoria ja punatiilirakennukset kosken varrella sekä tulevaisuuden kehittyvän keskustan korkea rakentaminen.

Suunnitelmassa katkeamaton julkinen rantapuisto yhdistää alueen itä-länsisuunnassa Viinikanojalta Hatanpään Arboretumille. Rantapuisto tuo Viinikanlahdelle monipuolisia ja vaihtelevia puistoalueita rakennetuista leikkipuistoista luonnonmukaisiin ranta-alueisiin.

Kaupunkirakenne tukeutuu vahvasti raitiotiehen ja kevyeen liikenteeseen. Korttelirakenne on keskitetty Hatanpään valtatien varteen ja raitiotiepysäkin ympärille. Korttelirakenne luo alueelle tiivistä keskustamaista ympäristöä. Suunnitelmassa alueelle muodostuu vahva tunnistettava arkkitehtoninen ilme. Porrastuva teollisuusperintöä tulkitseva kattomaailma ja jäsennetyt umpikorttelit muodostavat yhdessä kaupungin uuden eteläisen siluetin. Vaihtelevat kerroskorkeudet ja kattopiharatkaisut avaavat uusia näkymiä ja paikkoja järvimaisemaan.